Kvinna som får simulerat dagsljus fotodynamisk terapi.
Skapad av Alexandra Sjöholm med hjälp av Adobe Systems Incorporated. Bildgenererad med Adobe Firefly: AI Art Generator Features.
Alexandra Sjöholm har undersökt effektivitet och patientupplevelser mellan två olika fotodynamiska behandlingsmetoder vid ytlig hudcancer och förstadier. Resultaten visar att SDL-PDT ger mindre smärta och lindrigare biverkningar än C-PDT. Däremot var utläkningen ett år efteråt, lägre för SDL-PDT jämfört med C-PDT. Ändå föredrog många patienter SDL-PDT eftersom den var betydligt mer skonsam.
Bild
Alexandra Sjöholm, forskningssjuksköterska på verksamhetsområde Hud- och könssjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper. (Selfie vid Potsdamer Platz under Festival of Lights i Berlin)
Tidiga förstadier till hudcancer, aktiniska keratoser, samt ytlig basalcellscancer är vanligt hos personer som exponerats mycket för solen. Det finns flera effektiva behandlingsmetoder, fotodynamisk terapi med rött ljus C-PDT, conventional photodynamic therapy, är ett alternativ. Metoden innebär applicering av ett läkemedel på berört hudområde följt av belysning för att aktivera läkemedlet. Behandlingen lämnar i princip inga ärr, men smärtan som uppkommer under själva belysningsmomentet ett välkänt problem.
– Flertalet försök har gjorts för att minska den intensiva smärtan vid belysning med C-PDT men metoderna har visat sig vara antingen ineffektiva eller smärtsamma i sig, säger Alexandra Sjöholm, forskningssjuksköterska på verksamhetsområde Hud- och könssjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Figur 8 från avhandlingen: Konventionell fotodynamisk terapi (C-PDT. Foto Alexandra Sjöholm.
Belysning med naturligt dagsljus utomhus har visat goda resultat när det gäller att minska den upplevda smärtan vid fotodynamisk terapi. Men metoden är väderberoende och utsätter patienterna för ytterligare skadlig ultraviolett strålning.
– För att kunna erbjuda patienter fotodynamisk terapi utan akut smärta oavsett årstid har ett nytt belysningssystem med simulerat dagsljus SDL-PDT, simulated daylight photodynamic therapy, utvecklats.
Patienter uppskattar den smärtfria behandlingen
Resultaten visar att SDL-PDT är betydligt mindre smärtsam än C-PDT, men att den medicinska effekten är något lägre.
Studierna visar att patienter uppskattar den smärtfria behandlingen, men fortsatt forskning behövs för att optimera metoden och säkerställa långsiktig effekt. Den praktiska nyttan är att vården nu har mer underlag för att göra informerade val utifrån både klinisk effekt och patientens upplevelse.
I vissa fall kan SDL-PDT vara ett bra alternativ – till exempel för smärtkänsliga patienter eller när man vill kunna ge dagsljusbehandling oavsett väder.
Figur 9 från avhandlingen: Behandlingsrum för simulerad dagsljus fotodynamisk terapi (SDL-PDT) på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Alexandra Sjöholm.
Att arbeta i gränslandet mellan medicin och omvårdnad har varit givande – Det mest givande har varit att få arbeta i gränslandet mellan medicinsk forskning och omvårdnadsperspektivet, där jag kunnat lyfta fram både kliniska resultat och patienternas upplevelser. Det har stundtals krävt god planering och struktur, men det har också gett mig en stark verklighetsförankring och gjort projektet extra meningsfullt. Det som har varit utmanande är att tiden ibland inte räckt till för allt – bland annat har jag inte kunnat träna lika mycket med mina landsvägscykelvänner som jag hade önskat.