Bild
Davide Angeletti does research on influenza virus
Davide Angeletti does research on influenza virus
Länkstig

Core Facilities enheter bidrar till forskning om influensavirus

Publicerad

Core Facilities enheter Mammalian Protein Expression och Experimentell biomedicin har bidragit i olika faser av en studie, i vilken forskare lyckades identifiera en molekyl, nanokroppen E10, som har potential att skydda mot flera olika influensavirus.

Influensa är en global hälsoutmaning eftersom viruset ständigt förändras. Det är därför svårt att utveckla ett universellt influensavaccin. Jakten på antikroppar pågår, och vid Göteborgs universitet har Davide Angeletti, universitetslektor i immunologi vid Institutionen för biomedicin och hans forskargrupp ingått i ett samarbete med kinesiska forskare. Deras studie publicerades i tidskriften Nature Communications i januari i år.  

Två av Core Facilities enheter har bidragit

Mammalian Protein Expression (MPE) vid Core Facilities som också är en del av den nationella infrastrukturen Protein Production Sweden, har producerat flera proteiner som har behövts för att möjliggöra studien som i förlängningen kan innebära framgång med utvecklingen av ett universellt influensavaccin.

Dessutom genomfördes tester på möss vid Experimentell Biomedicin. När möss behandlades med molekylen kunde de motstå infektion, och en vaccination som baserades på samma bindningsområde gav också ett ganska bra skydd.

– Stödet från Core Facilities var avgörande för den här studien, säger Davide Angeletti. Förutom att studera viruset direkt, behöver vi högkvalitativa rekombinanta proteiner som är korrekt veckade för att kontrollera immunsvaret. Vi kunde sedan testa vilka av de identifierade molekylerna som kände igen de funktionella delarna av viruset.

– Proteiner producerade av MPE är nyckeln till all vår forskning om influensa. Till exempel studerar vi nu hur människor svarar på säsongsvaccination genom att använda en panel med åtta proteiner som producerats vid Core Facilities.

Molekylen som forskarna har identifierat binder till en del av virusets ytprotein som är gemensam för flera influensatyper, inklusive fågelinfluensan H7N9 och vanliga mänskliga influensavirus som H1N1 och H3N2. Forskarna har också sett att virus som försöker mutera för att undvika molekylen förlorar sin förmåga att växa effektivt. 

Malin Bäckström är enhetschef vid MPE.

– Vi fick en förfrågan om att producera protein som behövdes för studien, samma protein men från flera virusstammar som bara skiljer sig åt i ett fåtal aminosyror. Projektet var speciellt på så sätt att det handlade om många olika proteiner, som vi har producerat och renat i olika omgångar. Vi är glada för att ha bidragit till viktig forskning om något så utbrett som influensavirus, säger Malin Bäckström. 

Fler steg återstår innan ett vaccin är godkänt

Även om resultaten är lovande är det fortfarande långt kvar innan upptäckten kan omsättas i en behandling eller ett vaccin. Före lansering måste behandlingen testas på fler djurmodeller och därefter i kliniska prövningar på människor för att visa att den är säker och effektiv. 

Om Mammalian Protein Expression

Core faciliteten Mammalian Protein Expression (MPE) erbjuder produktion av rekombinanta proteiner för forskningsändamål. De använder mammalieceller för att kunna producera komplexa proteiner med post-translationella modifieringar, såsom glykosylering. Enheten välkomnar forskare inom akademin, både Göteborgs universitet och andra lärosäten, men också från t.ex. företag.