Länkstig

Alexina Thorén Williams

Avd-/Sektionschef, Inst

Avdelningen ämnesdidaktik med inriktning naturvetenskap och teknik
Besöksadress
Läroverksgatan 15
41120 Göteborg
Postadress
Box 300
40530 Göteborg

Universitetslektor

IDPP Ledning
Besöksadress
Läroverksgatan 15
41120 Göteborg
Postadress
Box 300
40530 Göteborg

Om Alexina Thorén Williams

Jag är universitetslektor vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession inom avdelningen ämnesdidaktik med inriktning mot naturvetenskap och teknik. Min forskning fokuserar på lärarstudenters och verksamma lärares ämnesdidaktiska kunskapsutveckling inom naturvetenskap och hållbar utveckling. Jag är särskilt intresserad av hur ämnesdidaktisk teori kan omsättas i praktik i autentiska lärmiljöer såsom vetenskapscenter, naturmiljöer utomhus och digitala miljöer med hjälp av didaktiska modeller och digitala verktyg.

En centralt intresse i min forskning är den didaktiska modeller. ett exempel är en didaktisk tetraedern, som jag vidareutvecklade i min avhandling. Den används för att analysera hur undervisning påverkas av samspelet mellan den fysiska miljön, ämnesinnehållet, lärarenskunskap och elevens förutsättningar. Jag arbetar särskilt med teoretiska och metodologiska ramverk som variationsteori, fenomenografi, affordance-teoriramverk, collage inquiry, videostimulerad reflektion och designbaserad forskning.

Jag är aktiv i flera forsknings- och utbildningsprojekt, däribland det praktiknära ULF-projektet Biomimik – en brygga mellan biologi och teknikundervisningen för en hållbar framtid, och det EU-finansierade Erasmus+-projektet NBS Academy, som fokuserar på utbildning om och i naturbaserade lösningar i lärarutbildningen. Jag medverkar även i forskningsstudier om hur visualiserad forskningsdata om klimatförändringar medieras i på ett vetenskapscenter samt om användningen av augmented reality-applikationer så som Seek av iNaturalist för att främja växtmedvetenhet hos lärarstudenter. Jag är medgrundare till föreningen ASSET Sweden (The Academy of Sustainability Education Sweden), ett nätverk för samverkan mellan forskning och skolpraktik inom hållbarhetsutbildning.

Mitt undervisningsintresse rör utvecklingen av ämnesdidaktiska kurser i biologi och hållbar utveckling på både kandidat- och mastersnivå. Jag är kursledare för VFU inom den ordinarie kompletterande pedagogiska utbildningen (KPUo), som varje år antar över 120 studenter. Min forskning är nära integrerad i undervisningen, särskilt genom praktiknära samarbeten och utvecklingsprojekt tillsammans med lärarstudenter och verksamma lärare. Som avdelningschef för avdelningen ämnesdidaktik i naturvetenskap och teknik är jag även aktiv i frågor som rör institutionens strategiska utbildnings- och forskningsutveckling.

Nyckelord: ämnesdidaktik, lärarutbildning utbildning för hållbar utveckling, växtmedvetenhet, variationsteori, praktiknära forskning